Dental Center eDent

Krunice i mostovi

Krunice i mostovi

Kada protetski nadomjestak obuhvaća cijeli opseg zuba govorimo u krunici.

Kada imamo rad u kojem nadomještamo zube koji nedostaju na način da prazninu premostimo protetskim nadomjestkom vezanim za susjedne zube, tada govorimo o mostu.

Krunice i mostove radimo od keramike (porculana), a podloge na kojima se radi keramika mogu biti različite.

EMAX/EMPRES je bezmetalna keramika koja se radi bez podloge. Takva vrsta rada ima prozračnost i dubinu najsličniju prirodnim zubima čime omogućava najveći stupanj estetike. Krunice napravljene od emaxa su viokoestetski protetski nadomjestci koji se koriste za prednje zube bilo kao samostalne krunice ili kao mali mostovi. Tehnika izrade, materijal i priprema zuba je identična kao i za ljuskice samo što protetski nadomjetak obuhvaća cijeli opseg zuba a ne samo prednju plohu kao kod ljuskica.

CIRKON KERAMIKA je bezmetalna keramika koja se radi na podlozi od cirkon dioksida. Cirkon je visokoestetski i biološki potpuno inertan materijal koji sprečava nakupljanje plaka a samim time i upale zubnog mesa oko rubova krunica. Izuzetno je čvrst pa je indiciran za sve raspone mostova i zube u žvačnim zonama gdje su najjače sile zagriza.

Radovi se izrađuju CAD/CAM tehnologijom što osigurava savršenu točnost i preciznost, a gornji sloj keramike nanosi se ručno i individualizirano za svakog pacijenta.

Metal-Keramika

Je standardna i dugovječna forma protetskog nadomjestka koja se u stomatologiji koristi već preko 50 godina. Pri ovim radovima konstrukcija se radi od metala na kojeg se slaže keramika individualno za svakog pacijenta.

Iako su radovi od metal keramike izuzetno dobri i estetski mogu zadovoljavati potrebe pacijenata, njegove mane su moguća vidljivost metala na rubu krunice kod zubnog mesa kao i mogućnost izazivanja upala na zubnom mesu zbog kontakta metala i zubnog mesa.

U današnje vrijeme metal keramika se koristi na stražnjim zubima. Zbog estetskih nedostataka i postojanja boljih i ljepših materijala ne koristimo je standardno na zubima u zoni osmjeha.