Dental Center eDent

Izbjeljivanje

Izbjeljivanje

Zubi s godinama gube svoju prirodnu boju i blistavost. Zubna caklina koja je zadužena za boju zuba stanjuje se i biva izložena mnogim pigmentima u hrani i piću koji dovode do njenog tamnjenja.

Izbjeljivanje zubi je postupak kojim zubima vraćamo natrag njihovu bjelinu ili postižemu novu bjelinu kod zubi koji su prirodno tamniji.

Izbjeljivanje zubi koje se provodi u ordinaciji pod stručnim vodstvom stomatologa i pomoću hladnog svjetla (zoom lampa) spada u neinvazivne postupke i ne šteti zubima. Dapače, postoje znanstveni radovi koji pokazuju zgušnjavanje kristalne strukture cakline nakon izbjeljivanja čime ona postaje otpornija na kiseline iz bakterija, a time i nastanak karijesa na zubima.

Postupak izbjeljivanja zubi u ordinaciji traje oko 1 sat i provodi se u 1 ili 2 termina ovisno o tome kokiko nijansi želimo posvjetliti. Na zube se nanosi gel s visokim postotkom hidrogena koji nakon aktivacije svjetlom oslobađa aktivni kisik koji ulazi u caklinu i „čisti“ je od boja i pigmenata.

Trajnost boje nakon izbjeljivanja uvelike ovisi o navikama pacijenata i uobičajeno zahtjeva ponovno izbjeljivanje nakon 2-5 godina.