Dental Center eDent

Parodontologija

Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi „temeljima“ naših zubi, odnosno kosti i strukturama koje drže naše zube čvrsto u kosti.

Kronična upala parodonta (parodontitis/parodontoza) je danas u svijetu najraširenija bolest usne šupljine. Uzrokuju ju bakterije koje su prisutne u usnoj šupljini a koje se hrane ostacima hrane, stvaraju plak i kamenac i talože se na zubnim korjenovima. Tu, na zubnom korjenu, izlučuju svoje toksine i kiseline koje dovode do upale zubnog mesa i nestanka kosti oko zuba. Posljedica neliječenog parodontitisa je klimanje i ispadanje zubi zbog nestanka kosti.

I dok se još do prije 30-ak godina smatralo da je parodontoza neizlječiva bolest, danas na raspolaganju imamo mnoge materijale, tehnike i zahvate kojima liječimo bolesni parodont i sprečavamo napredovanje parodontoze.

Osnova uspješnog parodontološkog liječenja je dobra oralna higijena od strane pacijenta i redovite kontrole.

Doktor u ordinaciji radi na otklanjanju bakterija sa zubnih korjenova najprije čišćenjem zubnog kamenca a zatim čišćenjem zubnih džepova (inicijalna parodontološka terapija)nakon čega se procjenjuje da li su potrebni dodatni operativni zahvati odstranjivanja zaostalih bakerija, ugradnje dodatne kosti, preoblikovanja mekih tkiva itd, itd.

Čišćenje kamenca i zubnih džepova radi se ručno, ultrazvučno ili laserom.

Laser u parodontologiji

Laser je foto-termalni uređaj koji proizvodi svjetlosnu energiju specifičnih valnih duljina. U parodontologiji se koriste valne duljine koje djeluju direktno na staničnu strukturu bakterija razaraju staničnu membranu.

Postoji više vrsta dentalnih lasera. Naš izbor lasera je Nd:YAGG zbog njegove sposobnosti da osim na smanjenje broja bakterija djeluje na cijeljenje zubnih korjenova i biostimulaciju stvaranja zdravog epitela čime se poboljšava imunološki odgovor.

Primjenom lasera prije i nakon mehaničkih terapija parodontitisa dolazi do dugoročnog značajnog smanjenja broja bakterija u zubnim džepovima i promjene vrste bakterija iz patogenih u nepatogene, čime su dogotrajni rezultati parodontološke terapije bolji nego kod klasične, samo mehaničke terapije.

 

Redovno odstranjivanje zubnog kamenca, dobra o ralna higijena, dobri radovi na zubima te neprekinuti zubni nizovi presudni su faktori u sprečavanju nastanka parodontoze dok redovite kontrole omogućuju njeno rano otkrivanje.